Slagerij Van Dijk |
De geschiedenis van de familie van Dijk en het slagersvak begint midden jaren vijftig. Opa Abe van Dijk is met zijn gezin vanuit Friesland naar Brummen gekomen en heeft een slagersbedrijf overgenomen in het centrum van het dorp aan de Kerkstraat 4. In 1963 wordt de firma overgenomen door zoon Oene en zijn echtgenote Hennie. Opa vertrekt dan uit de slagerij in Brummen en neemt in Warnsveld een soortgelijk bedrijf over. Het is de bedoeling dat een andere zoon deze slagerij verder zal runnen, maar dat is er niet van gekomen. Uiteindelijk wordt deze zaak weer verkocht. In 1997 hebben zoon Sietse en zijn echtgenote Jolanda het bedrijf overgenomen en zij zwaaien tot op dit moment de scepter.
Sietse van Dijk laat al op zijn 17e jaar aan zijn vader Oene weten dat hij het wel ziet zitten om in het familiebedrijf te gaan werken. Hij volgt in Nijmegen/Arnhem een vakopleiding via het leerlingstelsel en dit betekent dat hij één dag per week naar school moet en de overige vijf dagen (het was toen voor Sietse nog een zesdaagse werkweek) ervaring opdoet in een slagerij. Sietse van Dijk vertelt: ”Ik heb in die periode gewerkt in slagerijen in Dieren en Velp. Uiteraard sprong ik ook bij in de slagerij van mijn ouders in Brummen.” De opleiding staat gepland voor vijf jaar, maar Sietse doet er vier jaar over om zijn papieren te halen. Het is 1987 als hij volledig in dienst treedt in de slagerij van zijn ouders.
Echtgenote Jolanda is hem dan in 1986 al voorgegaan. Gelukkig heeft zij interesse in het slagersvak en diverse cursussen gevolgd en praktijkervaring opgedaan. ”Ik werkte bij de belastingen. Doordat onderdelen werden geautomatiseerd kwam ik niet meer in contact met mensen. Ik miste dat erg. Werken in de slagerswinkel bracht het contact met de mensen (klanten) terug. Natuurlijk moet je ook liefde voor het vak hebben, anders is het niet vol te houden. Dat is zeker het geval en nog steeds vind ik het werken in de winkel erg leuk.” Sietse en Jolanda van Dijk hebben twee dochters, Laura en Marlou. Het is nog niet duidelijk of een van beiden de zaak te zijner tijd wil overnemen.
Slagerij van Dijk beschikte ooit over een slachthuis aan het Buyinkstraatje. Sietse van Dijk: ”We slachtten toen nog zelf. De gemeente heeft het slachtgebouwtje gekocht; men was van mening dat een slachthuis niet in het centrum van een dorp behoort te staan. In 1987 verhuisden we met de slagerij van de Kerkstraat 4 naar de overkant van de weg naar de winkel van drogisterij Hali. Er vond een grote verbouwing plaats. Muren werden gesloopt en er kwam een volledig nieuw interieur. In 1997 vond opnieuw een verbouwing plaats. De winkel werd gemoderniseerd en er werd een nieuwe toonbank geplaatst.” Bij de Brummense slager zijn acht personen werkzaam. De dames doen hoofdzakelijk de verkoop van producten in de winkel en maken onder andere salades. Slagerij van Dijk staat te boek als Gildeslager. ”We zijn lid van die organisatie. Echter, dat kan alleen maar als je voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en als bedrijf de uitstraling hebt die hoort bij dit Gilde. We hebben diverse prijzen gewonnen met onze worstproducten en dat is mede te danken aan de vakkundigheid in onze worstmakerij. Het is zaak om kwaliteit te blijven leveren, want het Gilde komt op onaangekondigde tijden controleren of je voldoet aan het gestelde niveau”, legt Sietse van Dijk uit hoe een en ander werkt.
Slagerij van Dijk kiest zelf bij de boer het vee uit, waarvan hun vleesproducten worden bereid. Het is een voorwaarde dat het vee in de weide is geweest. Sietse van Dijk legt uit: ”Je kunt het proeven aan de smaak van het vlees als een dier in de weide is geweest en een goed leven heeft gehad. We kopen vrouwelijk rundvlees in. Verder hebben we varkensvlees, kalfsvlees en lamsvlees.” Jolanda van Dijk geeft inzicht in de vleesproducten die de slagerij verkoopt. ”Grillworst is onze specialiteit. Daarnaast hebben we barbecuepakketten, salades, hapjesschotels, warme en koude buffetten, vleespakketten als relatiegeschenk en natuurlijk vlees(kerst)pakketten. Fondue-, steengrill- en gourmetschotels zijn erg gewild. Als nevenproducten verkopen we Vergeer kaas, olijven en tapenades.”
Jolanda en Sietse van Dijk streven naar een zo hoog mogelijk niveau wat hun producten betreft en hopen – samen met hun slagersteam – de klanten uit Brummen en omgeving nog vele jaren van dienst te kunnen zijn.
Kwaliteit van het vlees, begint al bij het houden van de dieren op de boerderij. Simpelweg gezegd, een goed leven, dat proef je terug op je bord!
Natuurlijk is ook de bereiding van groot belang voor een smakelijke gerecht. Wij vertellen graag met passie bij jouw aankoop hoe het product het lekkerst bereid kan worden Wij kunnen eventueel de juiste kruiden en sauzen die wij in de winkel aanbieden erbij adviseren. Vraag ons team in de winkel voor bereidingstips en menusuggesties.
Geldig tot 21-06-2024
In opdracht van Uw Slager bv en Stichting het Worstmakersgilde heeft de Houwers Groep een onaangekondigde HACCP audit uitgevoerd bij Slagerij van Dijk. En vastgesteld dat deze voldoet aan de eisen die hiervoor zijn vastgelegd in de hygiënecode voor slagers- en poeliersbedrijf.
Beoordeeld met 98 punten
Het Worstmakersgilde keurt ieder jaar onze producten op een onverwachts moment. Deze producten worden getest op verschillende punten, zoals smaak, structuur en geur. Al deze punten worden bij elkaar opgetelt en alleen de allerbeste producten krijgen een gouden oorkonden!
Wij zijn aangesloten bij De Gildeslager; een collectief van ambachtelijke slagers. Regelmatig komen de slagers samen om inspiratie op te doen en specifieke vakkennis te delen. Jaarlijks reikt De Gildeslager prijzen uit aan de best presterende leden. Op de jaarbijeenkomst van 21 januari 2019 zijn we bekroond tot ‘Regiokampioen Gelderland Traiteur van het jaar 2019’.
Gedurende 2018 hebben bij alle leden van De Gildeslager onverwachte keuringen plaatsgevonden, waarbij de zorgvuldig gekozen vakjury diverse producten zoals vleeswaren, worsten en maaltijden beoordeelde op onder meer vakmanschap, geur, smaak en versheid. Ook werden de producten microbiologisch gekeurd. Begin december heeft de jury de 14 genomineerden voor 2019 bekendgemaakt. Tijdens de jaarbijeenkomst op 21 januari 2019 hebben wij de felbegeerde titel ‘Regiokampioen Gelderland Traiteur van het jaar 2019’ binnengesleept.
Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.